Sabtu, 10 Oktober 2009

BAB 20 – HISYAM : BULAN GELAP HISYAM BALIK BERTELUR DAHI MEMBAWA DIRI

KAJIAN: SAFWAN, SHAFIQ & ROZIELINA.

A) SINOPSIS

Munirah sangat marah kepada Rahmat sehingga membuat dia pengsan, Hisyam hanya mampu memperhatikan. Dia sangat hairan dengan tingkahlaku rahmat pada masa itu. Hisyam menasihati Rahmat supaya melaporkan kepada pihak berkuasa kerana mereka tidak mungkin dapat menentang mereka sendirisn, namun dia tetap berdegil. Tetapi Rahmat telah menyakinkan Hisyam bahawa dia tidak akan membenarkan apa-apa terjadi kepadanya.

Ketika Hisyam dan Salwa hendak pulang, Hisyam pengsan akibat dipukul oleh orang yang tidak diketahui. Apabila dia sedar, dia bernekad hendak meninggalkan Kampung Batu Ragi keran dia berpendapat bahawa kedatangannya sebagai pencetus masalah. Tetapi hasratnya itu tidak dapat dilaksanana secepat mungkin kerana perkahwinan Seman sudah dekat.

Semasa majilis inai Seman dengan Lijah, Hisyam bertemu dengan Salwa secara sembunyi. Salwa sangat sedih apabila mendapati bahawa Hisyam hendak meninggalkannya. Hsiaym hanya mampu mendoakan kebahagiannya.

Kehilangan Rahmat telah mencurigakan Hisyam apabila Latif betenyakan tentang Rahmat. Menurut Latif, semasa malam inai Seman. Dia mendapati Rauf dan Jalil hilang sejurus pemergiaan Rahmat.

B) PERSITIWA PENTING

1. Munirah marah kepada Rahmat sehingga Munirah pengsan, namun Hisyam hanya mempu berdiam diri kerana itu adalah urusan Munirah dan Rahmat.
2. Ketika Hisyam pulang bersamadengan Salwa, dia telah dipukul oleh seseorang dan menyebabkannya jatuh pengsan.
3. Hisyam merancang hendak meninggalkan Kampung Batu Ragi.
4. Semasa malam berinai Seman, Hisyam hairan kerana dia dilayan dengan sungguh mesra oleh orang kampong.
5. Salwa mengetahui Hisyam hendak meninggalkan, ini membuatnya berasa amat sedaih.
6. Latif mendapati Rauf dan Jalil menghilang bersama-sama dengan Rahmat.

C) WATAK

1. Hisyam
2. Rahmat
3. Munirtah
4. Hamilah
5. Seman
6. Lijah
7. Alang Dolah
8. Mak Utih
9. Pak Utih Rahman
10. Datin Uda
11. Pak Ngah Baki
12. Rauf
13. Jalil
14. Kak Sidah.
D) LATAR tempat
1. Kedai
2. Pondok Di Jeram Panjang
3. Di Teluk Intan
4. Sungai Durian
5. Rumah Saarah

E) LATAR MASA
1. Malam
2. Musim menunai
3. Larut Malam
4. Lorong pagi
5. Bilik Hisyam
6. Tengah hari esoknya.

F) PERSOALAN

Persoalan yang ditimbulkan dalam bab ini adalah ‘KONFLIK BERSELISIH FAHAM’. Rahmat mula tidak mempercayai isterinya, Munirah kerana perbuatannya dengan Hisyam pada sewktu ketika dahulu. Disamping itu juga, Hisyam juga tidak puas hati dengan tindakan Rahmat yang membiarkan Jalil dan rauf yang datang di Kampung Batu Ragi dengan bebas.

G) UNSUR PENTING

1. Konflik
Unsur ini timbul apabila Hisyam tidak puas hati kerana Rahmat yang tidak mahu mengambil tindakan. Rahmat yang membiarkan Rauf dan Jalil bebas berkeliaran di kampong yang mereka mengasut orang kampong dan ada yang mereka yang berselisi pendapat dan salah faham seperti Rahmat menuduh Munirsh yang ia buat dengan Hisyam sewaktu ketika dahulu.

2. Kemasyarakatan
Unsur ini dapat dilihat dimana masyarakat Kampung Batu Ragi membantu Keluarga Seman Sempena Majlis Berinai Seman dan Lijah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan