Sabtu, 21 Februari 2009

BAB 5 - MUNIRAH: CABARAN PERTAMA

DIKAJI OLEH MUHAMMAD SHAFIQ HJ HASNAN (U6-6)

MUNIRAH: CABARAN PERTAMA


1) SINOPSIS
Mereka menggunakan lori kecil untuk membawa barang-barang berlian yang berhenti betul-betul di pangkal tebing. Rahmat, Hisyam Jalil dan dua orang temannya mengangkut barang-barang berlian dari lori kecil itu ke pangkalan. Rahmat, Munirah dan Hisyam meninggalkan kampong selama empat hari dan pergi ke Pejabat Pelajaran Segamat kerana ingin membereskan urusan-urusan berkenanan pembukaan sekolah di Kampong Batu Ragi.
Sekembali daru Segamat, Rahmat dan Hisyam terus memasang peti tv, aerial dan generator yang bertujuan untuk penduduk kampung menerima kemudahan-kemudahan seperti yang ada di bandar.
Rahmat memapah Hisyam pulang yang luka sebesar empat jari pada kaki kanannya akibat daripada parang terlepas terkena betisnya pada ketika Hisyam mencatas batang senduduk di kawasan yang ingin dibangunkan sekolah.
Selama lebih tiga hari, bangunan sekolah akhirnya siap dibina yang menyerupai kandang lembu cuma kulit kayu kepung yang dijadikan dinding kelihatan kemas dan unik. Bangunan yang dijadikan bilik darjah juga digunakan sebagai bilik mesyuarat, balai raya dan kegunaan-kegunaan umum yang lain.
Pada Hari Ahad bermulanya persekolahan bagi kanak-kanak penduduk Kampong Batu Ragi untuk pendaftaran yang seramai 23 orang telah didaftarkan. Manakala, pengajarannya bermula pada Hari Isnin. Hisyam mengajarkan darjah dua dimana muridnya adalah adalam lingkungan 10 tahun sehingga 12 tahun.
Apabila Munirah berdepan dengan murid-murid barunya dalam darjah satu dimana muridnya dalam lingkungan usia 7 tahun sehingga 9 tahun. Beliau juga kurang berpengalaman dalam hal-hal bersangkutan dengan murid-muridnya yang kecil seperti menangis dan berak.2) PERISTIWA PENTING
a) Mereka pergi membereskan urusan-urusan pembukaan sekolah di Pejabat Peljaran Segamat.
b) Menyediakan kemudahan seperti peti television. Yang menghidangkan rancangan-rancangan menarik untuk ditonton oleh penduduk kampong.
c) Hisyam luka dikaki kananya ketika mencantas batang senduduk.
d) Walaupun bangunan sekolah seperti kandang lembu tapi kelihatan kemas dan unik.
e) Munirah cetak pengalaman dalam pengurusan murid-murid yang masih kecil.

3) WATAK DAN PERWATAKAN
a) Rahmat
Rahmat ialah anak kepada Tok Naib. Beliau merupakan suami kepada Munirah dan pelajar terpilih ketika sedang menuntut di Maktab Melayu Kuala Kangsar. Seorang yang kacak dan menjadi idaman para gadis. Rahmat mempunyai ibu tiri, Salwa yang berusia 35 tahun ketika itu Rahmat berusia 16 tahun semasa perkahwinan Salwa dengan ayahnya. Beliau mempunyai 5 orang adik-beradik iaitu Jalil, Faridah, Fatimah, Marsita dan Hamilah. Rahmat bekerja selama 5 tahun selepas daei Universiti.
Apabila Rahmat balik Kampong Batu Ragi, ia mendirikan sebuah sekolah bersama Hisyam, Seman dan sebilangan penduduk kampong sahaja selama lebih kurang 3 hari. Rahmat juga memperkenalkan peti television kepada penduduk-penduduk kampong seperti mana kehiduan dibandar. Rahmat juga memapah kaki kanan Hisyam kerana mencatas batang senduduk.
b) Hisyam
Hisyam merupakan kawan kepada Rahmat sejak di bangku sekolah. Beliau juga seorang pelukis dan berjiwa sentimental. Mereka berdua menuntut di maktab yang sama.
Apabila Hisyam balik ke Kampong Batu Ragi, Beliau bersama-sama Rahmat mendirikan sekolah lebih kurang 3 hari dan menjadi guru darjah dua. Dalam bab ini, Kaki kanannya luka ketika beliau mencatas batang seduduk.
c) Munirah
Munirah atau nama asalnya Monique Magdalena Johnson D’cruz. Isteri kepada Rahmat. Beliau adalah seorang yang manis dan cantik. Kulitnya putih kuning, kemerah-merahan dan kebujuran mukanya seimbang dengan tinggi lampai tubunhya dan merupakan anak yang bonggsu daripada emapay adik-beradik.
Munirah juga guru darjah satu di Sekolah Kampong Batu Ragi yang kurang pengalaman dan mengalikan hal-hal menangis dan berak.
d) Marsita
Marsita ialah adik kepada Rahmat dan Fatimah dan bermunr 19 tahun dan sudah bertunang dengan seorang pemuda bernama Azlan dari Kampong Kuala Paya.
e) Hamilah
Beliau berusia 16 tahun. Suka berjenaka dan kelucuannya menambahkan seri wajahnya dan seorang yang cantik
f) Milah
Nama sebenarnya Jamilah bte Deraman (mungkin juga Abd. Rahman). Milah adalah salah seorang murid-murid dibawah jagaan Munirah.
4) LATAR
I. MASA:

a) Rembang Pagi (tengah hari)
b) Pagi
c) Petang
d) Malam

II. TEMPAT

a) Kampong Batu Ragi
b) Pangkalan
c) Pejabat Pelajaran Segamat
d) Segamat
e) Sekolah5) PERSOLANAN
Persoalan yang ditimbulkan oleh pengarang adalah kemiskinan penduduk-penduduk Kampong Batu Ragi iaitu membina sekolah yang menyerupai dengan ladang lembu. Bangunan sekolah itu dibina dengan kulit kayu kepung yang dijadikan dinding.
6) UNSUR
a) Pengorbanan
Pengorbanan Rahmat, Hisyam dan Munirah untuk Kampong Batu Ragi dimana mereka meninggalkan kempung tersebut selama 4 hari bagi mengurus sekolah yang dibina di kampong tersebut.
b) Kemiskian
Bangunan sekolah dibina yang menyerupai kandang lembu cuma kulit kayu kepung yang dijadikan dinding kelihatan kemas dan unik. Bangunan yang dijadikan bilik darjah juga digunakan sebagai bilik mesyuarat, balai raya dan kegunaan-kegunaan umum yang lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan